Hidromatic

Lánchíd 19 Design Hotel

Featured Video Play Icon

Lánchíd 19 Design Hotel

Lánchíd 19 Design Hotel homlokzati üvegpaneleinek mozgatása számítógéppel vezérelve CAN-buszon keresztül LUST frekvenciaváltókkal.

Funkció
Az üveglamellák elsődleges funkciója az árnyékolás: a délelőtti napfénytől való védelem illetve a szobában tartózkodók eltakarása a külvilág elől. Az építészek terveiben szerepelt továbbá a homlokzat megvilágíthatósága, amihez a lamelláknak vetítő felületként kell működniük.

Koncepció
Az üveglamellák felületi megmunkálása egyrészt strukturális jellegű mintázat, távolabbról nézve viszont fizikailag és jelentéstartalmában is többrétegű, egy képpé összeálló jelenség. Témáját tekintve, az építészekkel összhangban, a víz analógiáit választottuk (hullámzás, örvénylés, interferencia). Elsősorban egy dunai világítótorony koncepciója élt bennünk, amely a környezetéből érzékelt hatásokat alakítja át vizuális információkká. A környezeti méréseket egy, a tetőn elhelyezett meteorológiai állomás, a Meteo-szenzor végzi, melynek adatait egy saját fejlesztésű szoftver alakítja át mozgássá illetve fényjelenséggé.

A homlokzat kialakításánál három fő nézőpontot vettünk figyelembe: a szobában tartózkodó vendégét, a szálloda közelében mozgó járókelőét és a Lánchídon vagy a túlparton lévő szemlélőét. Fontos szempont volt, hogy mindhárom nézőpont tartalmazzon sajátos információkat.

Üveg
A lamellák 5.8.5 mm-es rétegrendű, edzett, laminált üvegek. Egyik oldalukon színes szitafestéssel, másik oldalukon mélyhomokfújással vittük fel rájuk a mintázatot.
A színes festés a teljes felületen egy, a Duna hullámait ábrázoló fotó egyszerűsített képét adja. A közeli nézőpontból az is látszik, hogy a kép foltjai valójában raszterfelületek. A perforációra a bentről való kilátás biztosítása miatt volt szükség. A raszterpontok apró, a vízhez, a vízi életformához illetve a közeli budai hegyekhez kapcsolódó állatok képei.

A lamellák másik oldalai egy ujjlenyomat, azaz „humán örvénylés” képét formálják. Az átláthatóság érdekében ezeket a felületeket is felbontottuk, két vonalstruktúra metsződéseiből alakult ki a végleges mintázat. Ebbe a mintázatba illeszkednek – újabb jelentésréteget képezve – olyan tárgyak lenyomatai, amelyeket „visz a víz”.

Fény
Nappal a homlokzat saját színe látszik, este pedig az RGB LED-ekből épített lámpatestek világítják meg lassan hullámzó fénnyel. A Meteo-szenzor ebben a fázisban is beavatkozhat: a hőmérséklet hatására változik a szín hőmérséklete, amely ugyanabban a tartományban mozog mint az üvegre szitázott felület színe (nyári esteken sárgás vöröses, hűvösebb időben zöldes-kékes). Az üvegfelület különböző színű foltjai az ugyanolyan vagy más színű világítás hatására eltűnnek és újra megjelennek – ez egy újabb szinten mutatja a hullámzás jelenségét. Ugyanígy hullámzás figyelhető meg a fényerőben is: ha a lamellák a homlokzat síkjából kifordulnak, a fényerő arányosan csökken és a merőleges állapotban teljesen kialszik a fény az adott szoba előtt

Mozgás
A homlokzatra általában lassú, folyamatos, a Duna áramlási sebességével szinkronizált hullámzó mozgás jellemző. A Meteo-szenzor jelzéseinek megfelelően erős szélben a hullámzás „felkorbácsolódik”, szélcsendben elsimul.

A fény és a mozgatás technológiai adatai
Meteo-szenzorok: szélerősség, globális sugárzás (fény), hőmérséklet
Hajtások: 50 db Bonfiglioli motor és hajtómű (25 forgató és 25 húzó-toló / 150 db üveglamella, 25 x 6 szegmens)
Hajtásvezérlés (motorvezérlés, nyomatékszabályozás): LUST frekvenciaváltó
Fénytestek: 300 db nagy teljesítményű RGB LED lámpatest
Fényvezérlés: DMX vezérlő
Vezérlőszoftver: Max/MSP/Jitter-ben és JAVA-ban írt, saját fejlesztésű alkalmazás
Szimuláció: VVVV

Kapcsolódó linkek, cikkek:

http://www.lanchid19hotel.hu/hu/hotel

http://lanchid19.blogspot.com/

http://www.arcus-muhely.hu/

http://hg.hu/cikk/epiteszet/3372-nivodijas-lanchid-19-design-hotel

http://www.graphisoft.hu/ceginfo/hirek_es_esemenyek/sajtokozlemenyek/lanchid_19.html

Galéria: